Козелець. Діалог між владою та громадою розпочато по-новому

22.06.2015

19 червня в смт. Козелець, в залі засідань селищної ради відбулись громадські слухання на тему «Влада та громада: ефективність співпраці»» за участю секретаря селищної ради Адаменко Світлани Василіни та заступника голови ради Бригинця Валентина Петровича. Зокрема, мова йшла про результати взаємодії влади та громади, перспективи ухвалення Статуту територіальної громади  міста Козелець, механізми участі громади в процесі прийняття рішень.

 До обговорення були запрошені представники громадськості, місцевого самоврядування, експерти з питань впливу влади на громаду, ЗМІ, активні громадяни міста.  Свою думку з цих питань висловила секретар ради Світлана Василівна, яка зазначила:  «Громада працює на розвиток селища. Спірних питань у нас не виникало».

За словами експерта з питань місцевого самоврядування Павла Пущенко,  нормативно-правова база смт.Козельця,  що стосується місцевої демократії є обмеженою, оскільки немає Статуту територіальної громади, відсутні закріплені і реалізовані на практиці механізми участі громадян в процесі прийняття рішень.

В регламенті  селищної ради закріплено лише проведення  загальних  зборів селища  - Сільський схід, однак вони відбуваються лише раз на рік, коли селищний голова звітує перед громадою. Відсутній механізм ініціювання цих зборів  самими громадянами, тобто все відбувається лише за ініціативи влади і це є великим мінусом в процесах місцевої демократії та участі громадян.

Крім того селищна влада не бачить необхідності створення та підтримки офіційного сайту, відтак інформація про ухваленні рішення радою не оприлюднюється в повній мірі, що є грубим порушенням «Закону про доступ до публічної інформації»

Представники влади та громадськості Козельця, які були присутні на громадському слуханні, були ознайомлені з тими можливостями, які є у громадськості щодо участі їх у процесі формування спроможних громад  в рамках реформи місцевого самоврядування,  

 Сподіваємося, відтепер громада смт.Козельця буде реагувати на виклики, що ставить перед ними процес децентралізації. Активісти  тепер будуть згуртовуватися, дискутувати і вимагати від влади враховувати їхню думку, проводити по процедурі громадські слухання, громадські обговорення, аби процес децентралізації пройшов у відкритому режимі.

Це вже сьоме слухання  в рамках проекту «Громадські слухання». Слухання відбулись у м.Ніжин, Новгород-Сіверський, Сониця, Мена, Корюківка, Прилуки. Ці міста об’єднує одне: інформаційний вакуум  між громадою та владою. Відсутність порталів та ресурсів, які б дозволяли отримувати інформацію про діяльність ради, її рішень. Чим менше місто тим більша ця інформаційна прірва. Однак, буває і навпаки. Місто Мена та місто Корюківка має картину з точністю та навпаки. Активна влада  і дуже пасивна громада. Прилуки – це майже не єдине місто на Чернігівщині, яке має всі інструменти прямої демократії  - Статут територіальної громади, Положення про громадські слухання, Положення про місцеві ініціативи, про загальні збори громадян, які були прийняті ще у 2013 році. На жаль, громада ці інструменти місцевої демократії з того часу  на практиці не використовувала, тому віддалена від діяльності ради.

Нагадаємо, проект «Громадські слухання» реалізовується з метою налагодження діалогу між громадою та владою шляхом активізації роботи механізмів місцевої демократії. Організаторами є Чернігівська ГО «Молодь –  XXI століття» та Освітній Центр «Ініціатива» за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту.

Made by WebProduction