Youth of Sosnytsya wants to influence government

23.02.2015

20 лютого в селищіСосниця, а саме в місцевій  бібліотецівідбулись громадські слухання на тему «Налагодження діалогу між владою та громадою: інструменти впливу» за участю селищного голови Гординського Віктора Михайловича.

Це вже третє слухання  в рамках відповідного  проекту чернігівських громадських організацій «Молоді –ХХІ століття»  та ЧОЦ «Ініціатива» . Подібні обговорення вже  відбулись у м.Ніжині та  Новгород-Сіверському. Всі міста об’єднує одне: відсутність сталого діалогу   між громадою та владою, відсутність порталів та ресурсів, які б дозволяли отримувати інформацію про діяльність ради, її рішень. Чим менше місто тим більша ця інформаційна прірва.

На етапі розвитку оновленої  Україні, напередодні втілення реформи місцевого самоврядування,  вплив громади на владу має актуальне  значення на місцевому рівні, так як саме на цьому рівні управлінські рішення зачіпають права та інтереси кожного громадянина безпосередньо.

На сьогодні основним законом, що регламентує роботу влади та громади є Закон України «Про місцеве самоврядування». Однак законом не встановлено порядку реалізації відповідних механізмів. У ньому передбачено, що процедури проведення громадських слухань, загальних зборів або місцевих ініціатив мають бути  визначені у статутах територіальних громад або ж в окремих положеннях місцевих рад. На жаль, сьогодні тільки близько 20% територіальних громад мають статути. Це означає, що більшість громадян Україні позбавлені правових процедур впливати на рішення ОМС.

Селище Сосниця  не має Статуту територіальної громади міста. Не має громада міста і інформаційного «рупора» ради  - сайту ради. Закритість голови ради дійшла  до того, що проекти рішень ради  у визначений законом строк не роздаються самим депутатам завчасно. Тож, слухання  і саме тема «Відкритість влади…» стала актуальними для Сосниці.

Під час громадських слухань  відбулася  жвава  дискусія та конструктивна критика  діяльності місцевої ради.   Зі слів представника благодійного фонду «Громадська солідарність» Пастушенко Світлани, влада відсторонена від громади, живе в паралельному світі.  Відсутність сайту, відсутність дошок оголошень, відсутність громади на сходах селища, які спеціально проводяться у робочі дні, аби громада не мала можливості потрапити на них, присутні лише держслужбовці. 

Голова селищної ради на посаді з 1987 року. Тож, головування стільки років людини старої системи апріорі не дає поштовх для розвитку селища, вважають громадські активісти.  

В рамках заходу Павло Пущенко, залучений експерт, зробив презентацію на тему врегулювання  механізму місцевих ініціатив, громадських слухань  та наголосив на  необхідності  участі громади в житті міста шляхом створення ініціативної групи задля подання   пропозицій до проекту Статуту, сторення сайту селищної ради тощо

Тож, селищний голова пообіцяв громаді найближчим часом створити Громадську раду при селищній раді і попросив громаду долучатися до роботи .   

Захід став можливим завдяки підтримці Міжнародного Республіканського Інституту.

Made by WebProduction